Monday, January 2, 2012

Recipe : Lengkong Lapis Ceria

Ingredients:
Bahan A
2 sudu besar serbuk agar-agar, 1 liter air, 200 g gula, pewarna (hijau, merah, kuning & sebagainya ikut citarasa anda)
Bahan B
2 sudu makan serbuk agar-agar, 400 ml santan, 600 ml air, 200 g gula, ½ sudu teh garam

Methods:
-Masak bahan A hingga cair (kecuali pewarna). Kemudian tapiskan dan biarkan dalam mangkuk atau biarkan diatas api yang kecil
-Masak Bahan B sehingga cair, kemudian masukkan santan serta garam. Tunggu sehingga mendidih dan kemudian tapis (Buat seperti Bahan A)
-Cara melapis : sukat 200 ml agar-agar (A), letakkan pewarna, masukkan dalam loyang dan biarkan sehingga agak beku.
-Setelah lapisan pertama agak beku, lorekkan permukaan agar-agar dgn garpu. Kemudian ulang tuang lagi 200 ml agar-agar seperti tadi (Tujuan lorekkan supaya lapisan pertama dan lapisan di atasnya melekat, dan begitu juga dengan lapisan seterusnya)
-Ulangi langkah seterusnya sehingga agar-agar habis. Letak pewarna pada setiap lapisan agar-agar yang hendak dituang.
-Agar-agar (B) tetap dengan warna putih santan (seperti kek lapis)

- Credit to Adah -

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...