Saturday, January 28, 2012

Lengkong Tembikai (WaterMelon Jelly)


Ingredients:
1 ½ bungkus (50 g) agar-agar
4 cawan air
1 ½ cawan gula
1 biji kelapa yang diparut
3-4 helai daun pandan
7 butir putih telur besar @ 8 butir putih telur sedang
Sedikit pewarna merah
60 g cincau atau lengkong hitam, dipotong dadu/segitiga kecil
Sedikit pewarna hijau

Methods:
Basuh agar-agar dan masak dengan air dan gula sehingga mendidih.

Setelah agar-agar dan gula larut, masukkan daun pandan. Kemudian campurkan santan pati (tanpa air) dan biarkan mendidih. Angkat. Tapis agar-agar yang larut ke dalam jug penyukat. Dapatkan 4 cawan cecair agar-agar.

Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian tuangkan campuran agar-agar ke dalam putih telur sambil dikacau sehingga sebati. Tuangkan kedalam mangkuk sebesar 3 liter 21 cm atau ke dalam dua mangkuk sup 18 cm

Bila bahagian atas lengkong telah beku, gunakan pisau kecil, potong 2 ½ cm dari tepi membulat. Masukkan sedikit pewarna merah di tengahnya dan kacau dengan lembut untuk mendapatkan warna merah muda yang sekata. Masukkan lengkong hitam dadu/segitiga dan kacau supaya jadi bijinya.

Biarkan lengkong beku dalam peti sejuk. Terbalikkan di atas pinggan dan sapu pewarna hijau untuk jadi kulit tembikai. Sejukkan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...