Ingredients:
1 ½ bungkus (50 g) agar-agar
4 cawan air
1 ½ cawan gula
1 biji kelapa yang diparut
3-4 helai daun pandan
7 butir putih telur besar @ 8 butir putih telur sedang
Sedikit pewarna merah
60 g cincau atau lengkong hitam, dipotong dadu/segitiga
kecil
Sedikit pewarna hijau
Methods:
Basuh agar-agar dan masak dengan air dan gula sehingga
mendidih.
Setelah agar-agar dan gula larut, masukkan daun pandan. Kemudian
campurkan santan pati (tanpa air) dan biarkan mendidih. Angkat. Tapis agar-agar
yang larut ke dalam jug penyukat. Dapatkan 4 cawan cecair agar-agar.
Pukul putih telur sehingga kembang. Kemudian tuangkan
campuran agar-agar ke dalam putih telur sambil dikacau sehingga sebati. Tuangkan
kedalam mangkuk sebesar 3 liter 21 cm atau ke dalam dua mangkuk sup 18 cm
Bila bahagian atas lengkong
telah beku, gunakan pisau kecil, potong 2 ½ cm dari tepi membulat. Masukkan sedikit
pewarna merah di tengahnya dan kacau dengan lembut untuk mendapatkan warna
merah muda yang sekata. Masukkan lengkong hitam dadu/segitiga dan kacau supaya
jadi bijinya.
Biarkan lengkong beku dalam
peti sejuk. Terbalikkan di atas pinggan dan sapu pewarna hijau untuk jadi kulit
tembikai. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment