Haha..mungkin ada yang
tertanya-tanya buah pe tu? Ala-ala mangga ataw macam pisang kaki pun ader.
Itulah dia sayur terung masam. Tak pasti la plak sesetengah tempat len panggil
aper. Terung masam ini mudah diperolehi di kawasan Sarawak. Menurut sesetengah
pendapat, terung ini hanya dapat ditanam oleh kaum Dayak Sarawak. Betul atau tidak pendapat itu,
sendiri explore ek.
Tumbuk lumat 3 ulas bawang
merah, 4 ulas bawang putih, halia sebesar ibu cari dan cili merah. Tumis bahan
tersebut sehingga naik bau dan berwarna keperangan. Masukkan air, ayam dan terung
masam. Garam secukup rasa. Tunggu sehingga mendidih dan ayam+terung masam telah
empuk.
Tips: Terung masam ini lebih sesuai
utk masakan rebus atau berkuah. Setelah kuah
mendidih, campurkan cili padi potong untuk rasa lebih pedas. Selamat mencuba !
Credit to Chef Dilla
Credit to Chef Dilla
No comments:
Post a Comment