Sunday, September 9, 2012

Resepi Ayam Terung Masam

Haha..mungkin ada yang tertanya-tanya buah pe tu? Ala-ala mangga ataw macam pisang kaki pun ader. Itulah dia sayur terung masam. Tak pasti la plak sesetengah tempat len panggil aper. Terung masam ini mudah diperolehi di kawasan Sarawak. Menurut sesetengah pendapat, terung ini hanya dapat ditanam oleh kaum Dayak Sarawak. Betul atau tidak pendapat itu, sendiri explore ek.

Tumbuk lumat 3 ulas bawang merah, 4 ulas bawang putih, halia sebesar ibu cari dan cili merah. Tumis bahan tersebut sehingga naik bau dan berwarna keperangan. Masukkan air, ayam dan terung masam. Garam secukup rasa. Tunggu sehingga mendidih dan ayam+terung masam telah empuk.

Tips: Terung masam ini lebih sesuai utk masakan rebus atau berkuah. Setelah kuah  mendidih, campurkan cili padi potong untuk rasa lebih pedas. Selamat mencuba !

Credit to Chef Dilla

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...