Ingredients:
1 peket Mi kuning
300g daging lembu dihiris
nipis
½ ulas bawang besar dipotong
dadu
5 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
5 tangkai cili padi
7 sudu besar cili kisar
3 sudu besar sos tomato
1 biji tomato
300g sawi
200g lobak dihiris nipis
2 gengam taugeh
3 rumpun kucai
3 sudu besar kicap manis
Garam secukup rasa
Sedikit air untuk merebus daging
Method:
Tumis cili kisar sehingga pecah minyak. Masukkan bawang
merah, bawang putih dan cili padi. Campurkan daging, sos tomato, kicap dan
sedikit air untuk merebus daging. Setelah daging empuk, masukkan lobak dan
bawang besar. Letakkan sedikit garam dan telur. Masukkan mi kuning dan kacau
sehingga mesra. Setelah bahan-bahan mesra, masukkan sawi, taugeh, tomato dan kucai.
Tunggu sehingga sayuran masak.
Enak dihidangkan bersama daun sup, bawang goreng dan
keropok ikan. Hidangan recipe ini untuk 4-5 orang.
Tips: Jangan campurkan garam semasa/sebelum daging direbus bagi
mengelakkan daging menjadi liat. Sebaiknya, garam dicampurkan setelah daging
empuk.
Credit to Chef Angkasa (LSC)
No comments:
Post a Comment