1-Pilih udang geragau (udang belacan) yang segar.
2-Asingkan anak-anak ikan dan bendasing, pastikan hanya udang geragau halus yang sama spesis.
3-Basuh bersih udang tersebut dan toskan.
4-Letakkan garam dengan banyak dan biarkan seketika.
5-Kemudian perah airnya menggunakan tuala bersih.
6-Kemudian jemur tengah panas.
7-Bila separuh kering, tumbuk atau kisar halus.
8-Kemudian kepulkan buat seperti cucur badak.
9-Jemur lagi sehingga kering.
10-Setelah kering, bolehlah disimpan dalam peti sejuk.
2-Asingkan anak-anak ikan dan bendasing, pastikan hanya udang geragau halus yang sama spesis.
3-Basuh bersih udang tersebut dan toskan.
4-Letakkan garam dengan banyak dan biarkan seketika.
5-Kemudian perah airnya menggunakan tuala bersih.
6-Kemudian jemur tengah panas.
7-Bila separuh kering, tumbuk atau kisar halus.
8-Kemudian kepulkan buat seperti cucur badak.
9-Jemur lagi sehingga kering.
10-Setelah kering, bolehlah disimpan dalam peti sejuk.
No comments:
Post a Comment