Monday, January 30, 2012

Puding Roti (Bread Pudding)


Ingredients:
13 keping roti
10-13 sudu makan gula
7 biji telur (saiz besar)
1 tin susu cair
Air (sukatan air = 1 tin susu cair)
Sedikit mentega
Sedikit kismis hitam

Gula hangus:
3-5 sudu makan gula
Gunakan api kecil. Letakkan sangat sedikit air untuk gula mudah larut. Kacau sehingga gula berwarna hangus perang. Tuangkan ke dalam loyang dan taburkan sedikit kismis hitam. Biarkan ia beku seketika.

Methods:
Sapu mentega pada roti di bahagian atas dan bawah roti (kedua-dua bahagian muka roti) dan asingkan. Pukul telur dengan gula hingga larut. Masukkan susu dan kacau hingga sebati. Masukkan roti yang telah disapu mentega tadi (roti disiat bagi memudahkan resapan susu). Kukus selama 45 minit.

Serves : 
Potong/susun/hias mengikut citarasa anda. Sedikit kismis juga boleh ditabur di atas sebagai hiasan.

- Credit to Wanis and Aini -

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...